top of page

Hebben elektrische auto's meer onderhoud nodig dan brandstofauto's?

Bijgewerkt op: 12 apr.

Elektrische auto's zijn de afgelopen jaren inmens populair geworden. Zuinig, minder onderhoud en milieuvriendelijkheid. Een van de veelgestelde vragen die mensen hebben over elektrische auto's, is of ze meer onderhoud vergen dan traditionele brandstofauto's. Laten we dat eens uitzoeken.


Minder bewegende delen, minder slijtage.

Een van de voordelen van elektrische auto's is dat ze aanzienlijk minder bewegende delen hebben dan brandstofauto's. Bij een traditionele brandstofauto heb je te maken met een complexe verbrandingsmotor met honderden bewegende onderdelen. Deze onderdelen slijten na verloop van tijd en hebben regelmatig onderhoud nodig, zoals olieverversingen, bougies, vloeistoffen etc.


In tegenstelling tot brandstofauto's hebben elektrische auto's een elektrische motor met veel minder bewegende onderdelen. Hierdoor is er minder kans op slijtage en minder behoefte aan frequent onderhoud. Een enorm voordeel zou je zeggen voor elektrische autobezitters.


Er is geen olieverversing nodig, geen bougies om te vervangen en geen uitlaat om te onderhouden. Dit betekent dat je over het algemeen minder tijd en geld aan onderhoud hoeft te besteden.


Bandenwissel zomerbanden naar winterbanden

Onderhoud van een elektrische auto, hoe zit het met de batterij?

Een van de belangrijkste componenten van een elektrische auto is de batterij. De batterij is verantwoordelijk voor het opslaan van de elektrische energie die de auto aandrijft. Hoewel batterijtechnologie voortdurend verbetert, zijn er nog steeds enkele aandachtspunten met betrekking tot batterijonderhoud.


De levensduur van een batterij kan variëren afhankelijk van het merk en model van de elektrische auto, evenals je rijgewoonten. In de loop van de tijd kan de batterijcapaciteit afnemen, wat invloed kan hebben op de actieradius van de auto.


Het is belangrijk om de batterij regelmatig te laten controleren en onderhouden door een erkende serviceprovider voor elektrische voertuigen. Die erkende serviceprovider dat zijn wij gelukkig. Met enkel originele onderdelen, bovag garantie en topservice staat ons team van experts voor jullie klaar.Bandenstapel banden wisselen elektrische auto onderhoud

Onderhoud aan remmen en banden. Verschilt dat bij elektrische auto's en brandstof auto's?

Net als bij brandstofauto's hebben elektrische auto's nog steeds remmen en banden die onderhoud nodig hebben. Toch zijn hier ook wat verschillen merkbaar tussen normale brandstof auto's en elektrische auto's.


Het remsysteem van een elektrische auto kan langer meegaan vanwege regeneratief remmen, wat de slijtage vermindert aan de remschijven ten opzichte van een brandstofauto. Anderzijds zien we in de praktijk dat door het hoge koppel dat direct vrijkomt bij het gaspedaal indrukken de remschijven veel meer te verduren krijgen. Ditzelfde geldt ook voor de banden. Een elektrische auto is veel zwaarder dan een gemiddelde brandstofauto. Dit in combinatie met de enorme hoeveelheid koppel en pk's die direct vrijkomen bij een elektrische auto kunnen we de conclusie trekken dat de bandjes vaker gewisseld moeten worden bij een elektrische auto.


Wat wijzen de cijfers uit? Is een elektrische auto minder gevoelig voor onderhoud?

We kunnen best op papier zetten dat elektrische auto's minder bewegende onderdelen hebben, minder onderhoud nodig hebben en dus efficiënter zijn voor je portemonnee. Er is ook altijd nog iets als de praktijk kant. En die praktijk is niet geheel onbelangrijk. Want uiteindelijk gaat het erom of mensen stil komen te staan langs de weg met hun auto. Op basis van een onderzoek van het Duitse Adac, vergelijkbaar met de Nederlandse ANWB, komt naar voren dat er geen verschil is tussen het aantal pechgevallen met elektrische auto's en benzine auto's. Interessant. Dat betekent dat wat in theorie zou moeten zijn in de praktijk niet opgaat. Wij laten die conclusie uiteindelijk bij jou of je kiest voor een elektrische auto of een brandstofauto.


Conclusie?

De conclusie die we kunnen trekken op basis van deze blog is dat iedere auto onderhoud nodig heeft maar dit verplaatst naar andere plekken. Je hebt minder bewegende componenten die vervangen dienen te worden, waardoor het op eerste oogpunt voordeliger lijkt om een elektrische auto te hebben. Anderzijds zien we dat remmen en banden veel vaker moeten worden vervangen bij een elektrische auto en dat in de praktijk naar voren komt dat er evenveel pechgevallen zijn met elektrische auto's als met brandstof auto's.


Je auto in perfecte conditie houden is wat moet tellen. Daarvoor ben je bij Garage Vermeer & Kersten aan het juiste adres. Meer dan 35 jaar ervaring, enkel originele onderdelen en garantie op onderhoud. Plan eenvoudig jouw afspraak online.Bình luận


Bình luận đã bị tắt.
bottom of page