Vrieskou, krabben en gladheid. Het zijn zaken die in de winter heel relevant zijn. Maar dat brengt ook een aantal uitdagingen met zich mee. Dit zijn de 5 meest voorkomende autoproblemen in de winter.
Waarom zijn er meer problemen met mijn auto in de winter dan bijvoorbeeld in de zomer?
Auto's staan in de regel vaker buiten dan binnen, tenminste als je niet zo vaak langs onze garage moet. Gelukkig maar! Alleen brengt dat wel een aantal uitdagingen met zich mee.
Want wanneer je auto buiten staat, is het overgeleverd aan de elementen. Vrieskou, steenmarters, Het weer eist dan namelijk zijn tol aan de auto. En die weerselementen spelen een rol in de problemen die je met je auto ervaart.
Want met name accu's, die houden niet zo van kou. Dat merk je bijvoorbeeld al goed met EV's waar de actieradius een stuk minder is in de winter dan bijvoorbeeld in de zomer.
Accu's
Het meest voorkomende zorgenkindje bij auto's in de winter is de accu. Zoals hierboven beschreven, houden accu's nu eenmaal niet zo van kou. Accu's presteren het beste tussen de 15 en 25 graden. Alles eronder wordt al minder. Waarom? De chemische reacties die in een accu plaatsvinden, komen moeilijker op gang bij lage temperaturen.
Wanneer de accu al minder goed presteert door zijn leeftijd, is het met lage temperaturen een makkelijk een-tweetje dat je accu ermee ophoudt.
Defecte startmotor
Als je een auto wil starten, heb je een startmotor nodig. Deze startmotor is essentieel bij het creëren van de nodige ontsteking die ervoor zorgt dat je auto start. Ook met lagere temperaturen wil deze startmotor het nog wel eens begeven. Dat betekent, dat de auto jou in de steek laat op maandag morgen.
Gelukkig zijn dit soort reparaties goed uit te voeren.
3. Bevroren onderdelen
Vrieskou, het kan dus een hoop ellende aan je auto meebrengen. Niet alleen met een accu of defecte startmotor, maar ook met bevroren onderdelen. Heb je wel eens moeite moeten doen om een deur open te krijgen nadat het heeft gevroren?
Dan weet je precies waar ik het over ga hebben.
Want deuren die niet meer dicht gaan, ramen die bevroren zijn, maar ook onderdelen die bevroren zijn. Ze kunnen voor redelijk wat schade aan je auto zorgen. Een van de meest voorkomende is de handrem. De meeste mensen zetten zonder na te denken de handrem erop. Daar moet je met winterse temperaturen toch even langer bij stilstaan. Voor jij de volgende dag stilstaat. Maar ook ruitenwissers even rechtop zetten, is een tip die je een hoop ellende kan besparen.
Defecte verlichting
Essentieel in de winter is goedwerkende verlichting. Je herkent het vast wanneer je in de wintermaanden in het donker naar je werk gaat en ook weer naar huis. Dan is goed werkende verlichting een essential! En ja, die wil het nog wel eens begeven in de kou.
Daarmee loop je niet alleen het risico op een boete, maar ben je ook een stuk minder zichtbaar. En die zichtbaarheid, is belangrijk voor je veiligheid!
Schade aan je autolak
Last but not least, is schade aan je autolak. "Huh? Is dit een probleem, hoor ik je denken." Jazeker. Wanneer het vriest of er sneeuw is gaan we strooien. Dat strooizout om je veilig op de weg te houden heeft helaas ook een keerzijde, en dat is dat dit zoutmengsel nogal wat schade aan je autolak kan aanbrengen.
Dat is trouwens eenvoudig te voorkomen. Hoe? Je auto ook in de winter wassen. Bijvoorbeeld bij een van onze wasboxen! Gebruik onze wax voor een beschermlaag op je autolak. Ben je ook nog eens goed beschermd.
Conclusie
De winter en auto's, dat is een interessante combinatie. Niet alleen omdat het wat doet met het landschap en de veiligheid op de weg, het doet ook een hoop met je auto.
Zorg er dus voor dat je deze 5 meest voorkomende problemen voor bent. Bijvoorbeeld door je accu op tijd te vervangen, je auto te wassen in de winter en natuurlijk tijdig onderhoud te plegen.
Wij zijn Garage Vermeer & Kersten, en wij helpen je al bijna 40 jaar weer veilig de weg op!
Comentários