top of page

Wanneer moet je zomerbanden wisselen voor winterbanden? Tips en tricks.

Bijgewerkt op: 19 apr.

Wanneer is het juiste moment om te wisselen van zomerbanden naar winterbanden? Best een lastige vraag. Je wil natuurlijk geen dief zijn van eigen portemonnee. Wij leggen het voor je uit zodat je niet onnodige kosten hoeft te maken.


Het belang van wisselen van zomerbanden naar winterbanden.

Van zomerbanden naar winterbanden wisselen doe je natuurlijk niet zomaar. Je wil namelijk graag op het juiste moment wisselen om de veiligheid van jezelf en anderen te garanderen, maar niet wisselen om het wisselen. Je bent dan wellicht voor je gevoel dief van eigen portemonnee. In deze blog nemen we je mee in de overwegingen waarom je jouw zomerset moet wisselen voor winterbanden en waarom. Zodat je na het lezen van deze blog precies weet wanneer jouw bandenwissel gepland moet staan.


Bandenwissel zomerbanden naar winterbanden

Met welke factoren moet ik rekening houden met het wisselen van zomerbanden naar winterbanden?

Wisselen van zomerbanden naar winterbanden is net als de seizoenswissel van zomer naar winter, dat gebeurt redelijk geleidelijk. Er zijn daarom dus ook verschillende factoren die kunnen helpen met het maken van de switch van zomerbanden naar winterbanden. Wij zetten ze op een rijtje voor je.


  • De buitentemperatuur: Komt de buitentemperatuur onder 7 graden, dan is het toch verstandig om te wisselen van zomerbanden naar winterbanden.


  • Nachtvorst: Ondanks dat de buitentemperatuur misschien nog boven de 7 graden is kan er toch nachtvorst zijn. Dan is het wel verstandig om te denken aan een switch van bandenset. Je wil namelijk voorkomen dat je sochtends wanneer het nog spiegelglad is met je zomerbandenset rijdt.


  • Wintersport: Een andere factor die van belang is, is of je op wintersport gaat. In het buitenland gelden bijvoorbeeld andere regels omtrent banden. Bijvoorbeeld of je mag rijden all season banden of niet. We schreven daarover een blog over de regels en verschillen in Duitsland of Oostenrijk.


Bandenstapel voor bandenwissel zomerbanden naar winterbanden

De voordelen van winterbanden

Winterbanden, ze hebben enorm veel voordelen in de wintermaanden ten opzichte van zomerbanden:


  • Betere grip: Winterbanden bieden aanzienlijk betere grip op gladde en natte wegen, wat de kans op ongelukken verkleint.

  • Verbeterde remprestaties: Ze presteren beter bij lage temperaturen en verkorten je remweg.

  • Minder aquaplaning: Winterbanden verminderen het risico op aquaplaning, wat een veelvoorkomend probleem is bij natte wegen.


Vervangen van je banden.

Je weet nu dat het beste moment om je zomerbanden te wisselen voor winterbanden is wanneer de buitentemperatuur onder de 7 graden komt, of wanneer er vorst op komst is. Een andere goede manier om te weten of je jouw bandenset moet wisselen is of je op wintersport gaat aankomende winter. In andere landen gelden andere regels dan in Nederland.


Bij ons kun je terecht voor alle merken banden, alle maten met de topservice van onze monteurs.


De juiste band begint bij een goede garage. Wij helpen je weer veilig de weg op!

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page