top of page

Te veel olie in de motor: Wat betekent dat nou eigenlijk?

Een scheut te veel olie in je motor. Kan dat kwaad? We leggen graag alles helder uit, zonder technisch jargon.


Het belang van olie in je motor

De motor van je auto kun je zien als een hardwerkend hart. Voor een soepele werking heeft het hart de juiste smering nodig - dat is waar de olie van pas komt. Het zorgt ervoor dat alles vlekkeloos draait en beschermt tegen slijtage. Maar net als bij veel dingen in het leven, draait het allemaal om balans. Te veel van het goede, zoals een overmaat aan olie, kan juist tegen je werken.


Je vraagt je misschien af: "Waarom zou een beetje extra olie in mijn motor een probleem zijn?"


Stel je voor dat je een glas hebt dat te vol zit met water, waardoor het overstroomt en knoeit. Met te veel olie gebeurt er in de motor iets soortgelijks. Het overtollige kan gaan klotsen, schuim vormen, en dat schuim kan de motoronderdelen niet effectief smeren.


motorolie bijvullen in je auto

De risico’s van een teveel aan olie in je motor.

we vinden het belangrijk dat je op de hoogte bent van wat er in je auto gebeurt. Een overvolle motor kan toch wel flinke problemen veroorzaken:

  • Druk opbouw: Net zoals een ballon die kan knappen als hij te veel wordt opgeblazen, kan een motor met te veel olie lekkages of zelfs schade veroorzaken.

  • Verminderde prestaties: Olie kan op plekken komen waar het niet hoort, wat leidt tot minder pit tijdens het rijden.

  • Oververhitting en efficiëntie: Te veel olie kan je motor doen oververhitten en zelfs leiden tot een hoger brandstofverbruik.

motoroliepeil meten

De Vermeer & Kersten Aanpak:

Mocht je nu denken: "Heb ik te veel olie in mijn motor?", geen zorgen. Een eenvoudige check met een peilstok kan al veel duidelijkheid geven. Mocht je niet weten hoe dat gaat? Dat lees je hier.


En als je ooit twijfelt, kom dan gewoon even langs. We helpen je graag, controleren de boel en mocht het nodig zijn, passen we het niveau voor je aan. Een korte afspraak, een gezellig praatje met een kop koffie, en je bent zo weer op de weg, veilig en wel.


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page