top of page

Motorolie bijvullen doe je zo! - 4 simpele stappen.

Voldoende motorolie is van essentieel belang voor je auto. Met het gebruik van je auto moet er ook olie worden bijgevuld. Met deze vier stappen heb jij de smering weer op orde.

Motoroliepeil

Waarom is motorolie bijvullen belangrijk?

Je kunt de motorolie beschouwen als het levensbloed van je motor. Daarom heeft het niet een kleine rol maar verschillende belangrijke rollen, waaronder:


 1. Smering van je motor: Motorolie zorgt voor smering van bewegende onderdelen in je motor. Het smeert o.a. de zuigers en cilinders om minder wrijving warmte en slijtage te krijgen. Daardoor werkt je motor soepeler en efficiënter.

 2. Koeling: Klinkt misschien gek, maar motorolie zorgt voor het wegvoeren van de warmte bij hete onderdelen. Zoals je wellicht weet is een oververhitte auto niet wat je wil hebben. Koeling is key!

 3. Reiniging: Omdat motorolie smeert fungeert het ook als reinigingsmiddel om vuil, roet en afzetting te verwijderen uit je motor. Dit voorkomt ophoping en verstopping van je motor op lange termijn. Mooie win win!

 4. Afdichting: Motorolie zorgt ook voor een beschermende afdichting tussen bewegende onderdelen. Hierdoor behoud je motor de druk en dus ook de prestatie die je beloofd is bij aanschaf. Zo komen de pk's op papier ook overeen met de praktijk.


Wanneer moet je je motorolie bijvullen?

Het bijvullen van je motorolie moet regelmatig om bovenstaande voordelen te blijven behouden. Motorolie vul je dan ook bij wanneer er tekort is aan motorolie in je motor. Hoe weet je wanneer er een tekort is aan motorolie is door te peilen. Daarop komen we terug in het stappenplan. Wel is handig om te onthouden dat een keer per week peilen handig is om te weten of je auto veel olie verbruikt.


Je motorolie bijvullen in 4 stappen, dat doe je zo!


Stap 1: Voorbereiding en Motorolie peilen


Voor we kunnen beginnen met het pijlen van de motorolie is het verstandig om goed voorbereid aan de slag te gaan. Een goed begin is namelijk het halve werk, toch?


Daarom is het verstandig om je auto op een vlakke ondergrond te zetten en zeker te weten dat je motor is afgekoeld. Je wil namelijk echt geen brandwonden oplopen door met een warme motor de olie te gaan checken.

Motor Audi A3

Wanneer je de voorbereiding op orde hebt is het belangrijk te gaan peilen. Hiervoor heb je een simpel maar gestructureerd proces dat je moet volgen.

 1. Maak de peilstok schoon: De oliepeilstok kun je herkennen aan de ring om deze naar boven te halen. In de afbeelding hierboven is deze geel. De stok kun je eenvoudig schoonvegen aan een oude doek.

 2. Peilstok dippen: Klinkt als een leuk spelletje maar dit is toch best belangrijk. Met een schone peilstok steek je deze terug op zijn plek en haal je deze na een aantal seconden er weer uit.

 3. Aflezen: Nu je hebt gepeild is het tijd om af te lezen of je nog voldoende olie hebt in je motor.

Stap 2: Op de juiste manier aflezen


Met de peilstok in je handen is het belangrijk om af te lezen of je nog voldoende motorolie in je motor hebt zitten. Hoe je dit weet lees je nu.


Op de peilstok zitten namelijk twee markeringen boven elkaar. Eentje geeft de minimumwaarde aan onderaan en eentje erboven die de maximumwaarde aangeeft. Zoals je wellicht kunt bedenken is te weinig niet goed maar te veel ook niet.


Zoals je op onderstaande afbeelding kunt zien verschilt zoiets ook per model auto. In dit geval heeft de peilstok een groef die de minimum en maximum hoeveelheid olie aangeeft.

motoroliepeil met te weinig olie

In dit geval kun je dus stellen dat er wat weinig olie aanwezig is in de motor en deze bijgevuld dient te worden.


Stap 3: Motorolie bijvullen

Omdat er wat weinig motorolie in de auto aanwezig is, gaan we deze bijvullen. Maar hoeveel olie moet er nu precies bijgevuld worden is de vraag? Om die vraag te beantwoorden is het handig om de volgende stelregel aan te houden:


Het verschil tussen het minimum dat wordt aangegeven op de peilstok en het maximum is doorgaans 1 liter motorolie. Op basis hiervan kun je kun je goed bepalen hoeveel liter motorolie je nodig hebt.


In dit geval betekent dat iets meer dan een halve liter motorolie bijvullen. Weet je niet zeker welk type motorolie je nodig hebt? Kijk dan even eerst in het instructieboekje van je auto voor je gaat bijvullen.

motorolie bijvullen

Stap 4: Opnieuw peilen en afsluiten

Nu je de motorolie hebt bijgevuld wil je graag weten of de motorolie weer "echt op peil" is.

Wat je nu gaat doen is het herhalen van stap 1 door opnieuw te peilen. Na het peilen vervolg je met stap 2, het juist aflezen. In onderstaande afbeelding zie je dat na het bijvullen van de motorolie deze weer netjes tussen het minimum en maximum is van de peilstok en daarmee weer helemaal op orde.

motoroliepeil juist na peilen

Je kunt nu netjes alles dicht maken en klaar is kees.


Conclusie

Je motorolie is belangrijk voor het smeren, koelen reinigen en afdichten van je motor. Daarom is het houden van een goed oliepeil zo essentieel om je auto in topconditie te houden.


Je motorolie peil je gemakkelijk in vier stappen:

 1. Voorbereiden en peilen

 2. Juist aflezen

 3. Bijvullen indien nodig

 4. Opnieuw peilen en afsluiten


Mocht je dit nu niet zelf willen doen, dan kun je er zeker van zijn dat we dit voor je uit handen nemen met regulier onderhoud. We controleren je oliepeil altijd bij het uitvoeren van een kleine- en grote beurt en APK keuring.


Plan daarom je APK keuring makkelijk online in drie stappen via onderstaande knop!bottom of page