top of page
Foto van schrijverGarage Vermeer & Kersten

Je auto wassen met saharazand erop? Wij helpen je!

Bijgewerkt op: 6 dagen geleden

Herken je die vreemde gele gloed op je auto na een paar dagen lekker weer? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met saharazand. In deze blog leggen we je uit hoe je het beste je auto weer kan wassen na zo'n golf van fijne zanddeeltjes.





Saharazand op je auto, wat is het en hoe moet je je auto wassen?

Saharazand is een weer fenomeen dat we zien in Nederland wanneer er warme wind vanuit de sahara richting ons kikkerlandje trekt. Niet alleen fijn door de hogere temperatuur, die dan in ons land te vinden is.


Wat deze warme wind nog meer met zich meebrengt, is fijne stofdeeltjes die in de wolken zitten. Wanneer je deze warme wind over ons land ziet te trekken dan kun je er donder op zeggen dat er een fijne laag stof op je auto komt.


Tot zover nog niets aan de hand, maar wanneer je je auto gaat wassen in een van onze wasboxen, zonder na te denken, dan maak je krassen. Iets wat we willen voorkomen natuurlijk.


doe het zelf wasboxen garage vermeer en kersten blog saharazand

Wat doet saharazand met je auto?

Op het eerste gezicht lijkt een beetje stof op je auto onschuldig, maar schijn bedriegt. Saharazand werkt namelijk als schuurpapier.


Als je het droog van je auto probeert af te vegen, loop je het risico om kleine krassen in je lak te maken. Vooral na een regenbui kan het zand vermengd met water extra vastkleven aan je auto.


Als je niet voorzichtig bent, kan het zand je lak beschadigen en ervoor zorgen dat je auto zijn glans verliest. Daarom hebben we voor jou de oplossing





Stappenplan om je auto te wassen met saharazand erop:

Om je auto goed schoon te krijgen, kun je wat ons betreft het beste naar een doe-het-zelf wasbox. Want bij een wasstraat heb je natuurlijk het complete wasproces niet helemaal in de hand.


Stap 1: Eerst spoelen, niet gelijk willen schrobben.

De grootste fout die je kan maken, is dat je gelijk met de spons erover heen wil gaan of met de borstel. Wanneer je dit doet werkt het averechts. Je wrijft dan deze fijnne saharazand deeltjes in de lak, daardoor krijg je juist de krassen die je niet wil hebben.


De eerste stap die je zet bij het wassen van je auto, is dat je eerst begint met het afspoelen van je auto. Dit helpt om het meeste zand los te maken en te verwijderen voordat je de wasborstel erbij pakt.


Stap 2: Goed gespoeld, dan gaan we borstelen.

Wanneer je aan de slag bent gegaan met het verwijderen van het saharazand op je auto is het zaak om goed te controleren of je alle zand hebt verwijderd. Is dit het geval? Dan kun je aan de slag met de shampoo en de borstel.


Wanneer je aan het borstelen gaat is het hier ook weer zaak om van boven naar beneden te werken. Bedenk je goed, dat je alle plekjes goed meepakt voor je gaat afspoelen.


Tip: Ga je je auto wassen op een zonnige dag, zorg dan dat het schuim niet indroogt op de lak van je auto. Je krijgt hiervan nare vlekken. Was je auto dan het liefste in de ochtend of in de avond.


Stap 3: Afspoelen, en herhalen.

Wanneer je je auto hebt geborsteld en deze is afgespoeld kun je goed inschatten of alle vuil van je auto is. Is dat nog niet helemaal het geval of ben je nog niet tevreden? Dan is het zeker geen schande om stap 2 en 3 nog even te herhalen.


We zeggen bij ons altijd: "Als je iets doet, doe het dan goed." Dat mag je zeker bij deze stappen in gedachten houden.


Wanneer je tevreden bent, is het belangrijk om te gaan naar het laatste gedeelte van het schoonmaken van je auto. Het vlekvrij naspoelen en in de wax zetten van je auto.

Velgen alfa romeo stelvio wasboxen afspoelen

Stap 4: Vlekvrij naspoelen en in de wax zetten.

Je auto is blinkend schoon, dan is het tijd voor het laatste gedeelte: Het vlekvrij naspoelen van je auto en het in de wax zetten hiervan. Het in waxen is belangrijk: Het zet een dunne beschermlaag over de lak van je auto die zorgt voor bescherming en de afvoer van bijv. regen en vuil.


Voor we zover zijn, gaan we eerst vlekvrij naspoelen. Met speciaal osmosewater zorgen we er hierbij voor dat je auto vlekvrij is en makkelijker droogt, zonder vlekken natuurlijk!


Wanneer we zover zijn, gaan we aan de slag met het aanbrengen van de waxlaag. Was je bijv. wekelijks je auto, dan is het niet nodig om iedere keer een nieuwe waxlaag aan te brengen. Deze laag gaat zeker langer mee dan 2 weken. Wanneer deze laag er nog op zit, kun je met een gerust hart door naar stap 5.


Stap 5: Goed drogen

Wanneer je vlekvrij hebt nagespoeld en je eventueel een wax laag hebt aangebracht kun je je auto mooi gaan drogen. Zet deze niet in de volle zon, maar pak bijvoorbeeld een microvezeldoek om de auto mooi en vlekvrij droog te krijgen. Zo krijg je het beste resultaat!


Regelmatig je auto wassen, heel belangrijk.

Je zal het wel doorhebben, je auto wassen is heel belangrijk. Maar waarom eigenlijk? Regelmatig je auto wassen zorgt er niet alleen voor dat de lak van je auto er altijd goed bij staat. Regelmatig wassen zorgt ook voor:


  • Een schone uitstraling

  • werking van bijv. je parkeersensoren

  • Je auto wassen verlengt de levensduur van je auto


Wil je nu je auto in topconditie blijven houden? Kom dan eens langs onze wasboxen. Van autoliefhebbers, voor autoliefhebbers. Met het zachtste paardenhaar op de borstels, speciale autoshampoo en schone wasboxen ben je zeker van een brandschone auto. Niet voor niets dat we al bijna 40 jaar zeggen "Sterk in elk merk." De wasboxen vind je gemakkelijk hier!



Garage Vermeer & Kersten, waar we van auto's houden.

Bij Garage Vermeer & Kersten zijn we autoliefhebbers in de puurste vorm van het woord. Of je nu in een Toyota Aygo rijdt of in een Aston Martin, bij ons ben je altijd welkom.


Met ruim 35+ jaar ervaring weten we precies wat er nodig is om jouw auto weer veilig de weg op te krijgen. Of het nu gaat om een APK keuring, kleine beurt of juist een reparatie.


Dat doen we met ons hechte team van topmonteurs. Die jaarlijks bijgeschoold en opgeleid worden zodat we alle merken auto's kunnen bedienen. Daarom zijn we sinds jaar en dag al Bosch Car Service garage en werken we uitsluitend met originele onderdelen.


Zo ben je ook bij ons verzekerd van BOVAG Garantie en kun je met lease- of bedrijfsauto altijd goed terecht.


Zien wij je snel?


Comments


bottom of page