top of page
DSC07253.JPG

Wat betekenen de waarschuwingslampjes in mijn auto?

Wat betekenen al die lampjes nu in mijn auto? Is een vraag die vaak gesteld wordt. Er zijn vele verschillende waarschuwingslampjes die in een auto kunnen verschijnen en elk lampje geeft aan dat er een specifiek probleem is met de auto. 

Welke soorten lampjes zijn er?

In een auto zijn verschillende categorieën waarschuwingslampjes. Zo zijn er drie verschillende kleuren lampjes: 

 • Groen : Bijvoorbeeld wanneer je de verlichting aanzet in de auto

 • Oranje: Bijvoorbeeld wanneer je weinig brandstof hebt. 

 • Rood: Bijvoorbeeld wanneer je auto overhit raakt. 

auto waarschuwingslampjes

Wanneer moet ik naar de garage?

De betekenis van de lampjes kan enorm verschillen en dan is Google natuurlijk je beste vriend. Nu de vraag: Wanneer moet ik er echt mee naar de garage? 

 • Oranje lampjes

 • Rode lampjes

 

Zoals je misschien kunt verwachten, betekenen oranje en rode lampjes niet veel goeds. Wanneer je een oranje lampje ziet branden betekent dat dat er geadviseerd wordt om naar de garage te gaan, maar het niet direct noodzakelijk is. Met een rood lampje is dat wel anders. Dit betekent dat je zo snel mogelijk moet zoeken naar hulp van een garage. 

Hoe zorg ik voor minder lampjes?

De eerste stap die je zelf kunt zetten om minder van dit soort lampjes onderweg te krijgen is tijdig en goed onderhoud. Een auto waar regulier onderhoud aan wordt uitgevoerd gaat langer mee en geeft veel minder kans op onverwachte foutmeldingen. 

De tweede stap die je kunt zetten is het gebruiken van originele onderdelen. Waarom je nu het beste kunt kiezen voor originele onderdelen, lees je hier

De derde stap, wanneer stap een en twee niet werken, is door naar de garage te gaan en je auto eens grondig uit te laten lezen. Misschien is het wel een computer storing in je auto. Dat komt veel vaker voor dan je denkt.

De meest voorkomende storingslampjes

Bij moderne auto's kunnen er verschillende waarschuwingslampjes op het dashboard branden om aan te geven dat er een probleem is. Hier zijn enkele van de meest voorkomende stuuringslampjes:

 1. Motorstoringslampje: Dit lampje geeft aan dat er een probleem is met het motor- of emissiesysteem van de auto. Het kan worden geactiveerd door verschillende factoren, zoals een defecte sensor, een brandstofprobleem, een ontstekingsprobleem of andere motorgerelateerde problemen.

 2. Accustoringslampje: Dit lampje geeft aan dat er een probleem is met het laadsysteem van de accu. Het kan betekenen dat de accu niet wordt opgeladen, dat er een probleem is met de dynamo of dat er een ander elektrisch probleem is.

 3. Remwaarschuwingslampje: Dit lampje kan verschillende problemen met het remsysteem aangeven, zoals versleten remblokken, een laag remvloeistofniveau, een defecte remklauw of een probleem met het antiblokkeersysteem (ABS).

 4. Bandenspanning controlesysteem: Dit lampje geeft aan dat er een probleem is met de bandenspanning. Het kan aangeven dat een of meer banden te laag of te hoog opgepompt zijn, of dat er een storing is in het TPMS-systeem zelf.

 5. Oliedruklampje: Dit lampje geeft aan dat de oliedruk in het motorsysteem te laag is. Het kan worden veroorzaakt door een laag oliepeil, een defecte oliedruksensor, een olielek of andere problemen met het smeersysteem.

 6. Airbaglampje: Dit lampje geeft aan dat er een probleem is met het airbagsysteem van de auto. Het kan betekenen dat de airbags niet functioneren of dat er een storing is in het systeem. Dit is een belangrijk lampje dat serieus genomen moet worden, omdat het de veiligheid van de inzittenden kan beïnvloeden.

DSC00569.JPG

Storing uit laten lezen?

Maak eenvoudig een afspraak! 

Hier vind je ons

bottom of page