top of page

Wanneer moet je jouw remblokken vervangen? Wij helpen je!

Bijgewerkt op: 19 apr.

Bij Garage Vermeer & Kersten weten we hoe belangrijk een veilige en betrouwbare auto is. Je remblokken zijn daarbij onmisbaar. Maar wanneer is het nu echt tijd om ze te vervangen? Wij geven je de ins en outs, zodat je altijd met een gerust hart de weg op kunt.


Waarom moet ik tijdig mijn remblokken laten vervangen?

Je remblokken zijn onmisbaar voor een veilige stop. Deze helden van het remsysteem hebben een zware taak en slijten daardoor na verloop van tijd. Maar geen zorgen, je auto laat je weten wanneer ze aandacht nodig hebben. Wat je zeker niet wilt, is er te laat achter komen dat ze versleten zijn.


Een goed onderhouden auto is een veilige auto, en daar zetten we ons bij Garage Vermeer & Kersten elke dag voor in. Maar die remblokken, wat is dan precies het verschil met mijn remschijven en hoe werkt dit?


Belangrijk om te begrijpen is hoe remblokken samenwerken met remschijven. Terwijl remblokken de druk en wrijving tegen de remschijven uitoefenen om je auto tot stilstand te brengen, zijn het de remschijven die de kracht opvangen.

Versleten remschijven kunnen de werking van nieuwe remblokken belemmeren en vice versa.


Daarom inspecteren we bij Garage Vermeer & Kersten zowel de remblokken als de remschijven, zodat het hele remsysteem harmonieus functioneert. Zo garanderen we niet alleen een veilige stop, maar ook een duurzaam remsysteem waar je op kunt vertrouwen.


Remblokken vervangen Brembo

Wanneer zijn mijn remblokken echt toe aan vervanging?

Laten we beginnen bij het begin. Het herkennen van de tekenen dat je remblokken aan vervanging toe zijn, is cruciaal voor je eigen veiligheid en die van anderen op de weg. Gelukkig geeft je auto je verschillende signalen wanneer het tijd is om de remblokken te vervangen. Dit zijn de meest voorkomende indicatoren:

  1. Geluidsignalen: Een niet te negeren signaal is geluid. Een piepend, schrapend of knarsend geluid bij het remmen is vaak een eerste indicatie. Dit geluid, veroorzaakt door metaal op metaal contact, duidt erop dat de remblokken hun optimale dikte verloren hebben en de remmen niet meer effectief kunnen aangrijpen. Toch kan het ook zijn dat er meer aan de hand is bij piepende remmen. Daar schreven we deze blog over.

  2. Langere Remweg: Als het je opvalt dat je auto meer tijd en afstand nodig heeft om tot stilstand te komen, is dat een helder signaal. Een langere remweg is een serieuze zaak en kan wijzen op slijtage van de remblokken. In een situatie waar elke seconde telt, is dit een risico dat je niet wilt nemen.

  3. Trillingen: Voel je trillingen in het stuur of het rempedaal tijdens het remmen? Dit kan een teken zijn van ongelijkmatige slijtage van de remblokken of problemen met de remschijven. Tijd om daar eens naar te laten kijken.

  4. Waarschuwingslampje: De technologie staat niet stil, en veel moderne auto's zijn uitgerust met een waarschuwingslampje specifiek voor de remblokken. Dit lampje gaat branden wanneer de sensoren aangeven dat de dikte van de remblokken onder een veilige grens komt. Je weet dan dat je een afspraak moet maken voor het vervangen van de remblokken.


Tesla Model X interieurfoto

Wanneer raden wij aan je remblokken te vervangen?

Het ideale moment voor het vervangen van remblokken hangt af van je rijstijl en het type voertuig. Doorgaans vervang je de remblokken elke 30.000 tot 50.000 kilometer, maar intensief stadsverkeer of een zware auto kan leiden tot snellere slijtage. Sportief rijden met veel abrupt remmen slijt remblokken sneller dan rustig rijden op de snelweg. Daarom raden we aan om ook tussentijds eens te controleren hoe ver je remblokken al versleten zijn. Let dus goed op hoe je rijdt en wat voor afstanden je rijdt.


Je remblokken vervangen? Dat doe je natuurlijk bij Garage Vermeer & Kersten

Je remblokken zijn echt aan vervanging toe. Misschien voel je een trillerig geluid of gaat de sensor branden. In allebei de gevallen kun je bij ons terecht. We checken je remblokken altijd. Bijvoorbeeld wanneer we een grote beurt of APK keuring uitvoeren.


Je behoud bij ons je garantie, en hebt zelfs de mogelijkheid om vervangend vervoer te krijgen. Heb je jouw auto via een leasemaatschappij? Zelfs dan kun je bij ons terecht!


Niet voor niets dat we al ruim 35 jaar zeggen "Sterk in elk merk!"


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page