top of page

Oliedruk meten: Een stapsgewijze gids.

De oliedruk in je auto, je denkt er vaak pas aan wanneer het mis is Vooral wanneer er waarschuwingslampjes branden in je auto. In deze blog lees je precies wanneer je moet meten, waarom je moet meten en vooral hoe je de oliedruk moet meten.

Onderhoud Fiat Barchetta

Waarom is oliedruk zo belangrijk?

Voordat we ingaan op het meten van oliedruk, gaan we eerst bespreken wat de oliedruk precies is en waarom het zo belangrijk is voor je auto.


Oliedruk verwijst naar de kracht waarmee olie door het motorsysteem wordt gepompt om alle bewegende delen te smeren. Het zorgen voor de juiste druk op dit systeem is omdat het de motor helpt beschermen tegen slijtage en schade.


Te hoge en te lage druk: De gevolgen

Te hoog en te lage druk zijn allebei niet goed voor een motor, maar geven verschillende mankementen aan een auto. Een te lage oliedruk kan leiden tot onvoldoende smering, terwijl een te hoge oliedruk de afdichtingen kan beschadigen en olielekken kan veroorzaken.


Daarom is het belangrijk dat te luisteren naar je auto en de oliedruk te meten wanneer het waarschuwingslampje gaat branden.


Wanneer oliedruk meten?

Nu je snapt waarom de juiste oliedruk belangrijk is voor je auto vraag je jezelf wellicht af wanneer je de oliedruk moet meten?


Er zijn een aantal scenario's waarin het verstandig is om de oliedruk van je auto te meten:

  • Bij het verversen van je olie: Wanneer je regulier onderhoud uit laat voeren bij Garage Vermeer & Kersten, doen we dit natuurlijk voor je. Ga je toch zelf aan de slag? Dan is dit het uitgelezen moment om te testen of je de juiste oliedruk hebt.

  • Bij oudere auto's of auto's met hoge kilometerstand: Als je een oudere auto hebt of een voertuig met een hoge kilometerstand, is het verstandig om vaker de oliedruk te meten. Oudere motoren kunnen gevoeliger zijn voor oliedruk schommelingen en reguliere controles kunnen problemen helpen voorkomen. In dat geval zeggen we dan ook: Voorkomen is beter dan genezen.

  • Bij verdachte symptomen: Verdachte symptomen zijn toch wel de grootste aanleiding om te meten of de juiste oliedruk nog in het systeem zit. Bijvoorbeeld wanneer het olielampje van je motor gaat branden of wanneer je kloppende of tikkende geluiden uit je motor hoort komen.

Olie bijvullen

Stap voor stap je oliedruk meten, dat doe je zo!

Nu je begrijpt waarom je de oliedruk moet meten en wanneer je dat moet doen is het zaak om de oliedruk netjes en veilig te meten. Wanneer je deze stappen volgt weten we zeker dat jij net als wij de oliedruk goed kunnen meten.


Stap 1: Zorg voor een goede voorbereiding

Voordat je kunt beginnen met het meten en uitlezen van de oliedruk van je auto, moet je wel de juiste stukken gereedschap in huis hebben.


Voor het meten van de oliedruk heb je een oliedruk meter nodig. Deze kun je online kopen of bij verschillende auto onderdelenzaken. Eentje nodig? Hier vind je er een!


Stap 2: Zorg voor een warme motor

Start de motor en laat deze een paar minuten draaien om ervoor te zorgen dat de olie op bedrijfstemperatuur is. Een warme motor geeft je een nauwkeurigere meting van de oliedruk. Wanneer je kan rijden, is het verstandig om even een stukje te rijden met de auto zodat deze op temperatuur is. Anders is het stationair draaien voldoende.


Stap 3: Verbind de oliedrukmeter

Sluit de oliedrukmeter aan op de oliedrukpoort van de motor. De exacte locatie van deze poort kan variëren afhankelijk van het type motor en het merk van de auto. Raadpleeg indien nodig de handleiding van je auto voor de specifieke locatie.


Vaak herken je de plek aan de sensor die eraan gekoppeld is. Deze vervang je door de oliedruk meter die je thuis hebt. Voorbeeld is de afbeelding hieronder:

Oliedruk sensor opel corsa

Stap 4: Start de motor

Je hebt de oliedruk meter nu aangesloten. Dan is het zaak om de auto weer te starten om de oliedruk nauwkeurig te kunnen meten. Kijk ondertussen hoe de oliedruk zich verhoudt en of deze moet zijn wat het hoort te zijn.


Daar gaan we verder op in bij stap 5.


Stap 5: Lees de oliedruk af

De oliedruk van je auto aflezen is een ding, weten of de oliedruk de juiste oliedruk heeft is een tweede. Dat hangt van een aantal factoren af, zoals merk en model van je auto.


Om te bepalen of je de juiste oliedruk hebt kun je het beste de handleiding van je auto raadplegen. Een druk van 1.5 bar is wat ons betreft een gemiddelde druk waarop je goed zou moeten zitten mocht je alleen willen controleren of de druk op peil is.


Stap 6: Vervolgstappen

Mocht je nu toch nog problemen hebben met je oliedruk, dan kan dat aan een aantal factoren liggen. Niet geheel onbelangrijk dat alles naar behoren werkt met je olie. Je kunt daarom geheel eenvoudig online een afspraak inplannen voor een grote beurt.


Dan zorgen wij ervoor dat niet alleen je olie weer op peil en de juiste druk is, maar dat ook je oliefilter weer netjes is vervangen.Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page