top of page

De Bobine: Het kloppende hart van de vonk in je auto.

Bijgewerkt op: 12 apr.

Je kent het gevoel wel, die trotse gloed als je auto start zonder haperingen. Daar speelt de bobine een sleutelrol in!


Wat is een bobine precies?

Als je de motor van je auto als een hart beschouwt, dan is de bobine één van de slagaders. De bobine is een essentieel onderdeel van het ontstekingssysteem en zorgt voor de vonk die nodig is om de motor te starten.


In simpele woorden: Het transformeert de lage spanning van je autoaccu naar de hoge spanning die nodig is om de bougies te laten vonken en je motor te laten draaien.


Dat gemak voel je vooral wanneer je auto lekker snel start wanneer je de sleutel omdraait.

Uitlezen storing bobine auto alfa romeo mito

Wat merk ik als mijn bobine defect is?

Bij Garage Vermeer & Kersten begrijpen we dat niet iedereen een automechanicus is, maar het herkennen van de tekenen kan je een hoop ellende besparen. Vooral goed om te weten dat een bobine onderhoudsarm is en lang meegaat. Toch kan kan het enorm in je voordeel werken om een defecte bobine te herkennen.

Dit zijn de meest voorkomende symptomen van een defecte bobine:


  • Een haperende motor: Dit herken je vooral met het starten van je auto omdat de bobine niet alle bougies voorziet van de juiste spanning. Hierdoor ontsteken niet alle cilinders. Dit probleem wordt ook erger naarmate je er niks aan doet.

  • Verminderd vermogen: Een goede manier om dit te merken is het met het optrekken van je auto. Vermogensverlies kan erop wijzen dat de bobine kapot is.

  • Last but not least, het motorstoringslampje: Deze spreekt natuurlijk een beetje voor zich maar een sturingslampje betekent een probleem met je motor.

Een falende bobine, das toch niet zo'n punt. Kan ik doorrijden?

Rijden met een defecte bobine kan serieuze schade aan je motor veroorzaken. Het kan leiden tot onverbrande brandstof die in de uitlaat terechtkomt, wat je katalysator kan beschadigen. Daarnaast kan je brandstofverbruik toenemen en de algehele prestaties van je auto afnemen. Allemaal niet heel wenselijk natuurlijk. Nu de belangrijke vraag:


Wat kan ik eraan doen?

Geen paniek. Als je denkt dat je bobine aan het falen is, kom dan gewoon even langs in onze garage. We helpen je altijd even met kijken, of je nu klant bent of niet.


Onze ervaren monteurs kunnen met de nieuwste apparatuur snel een diagnose stellen. Mocht het nodig zijn, dan vervangen we de bobine vakkundig voor je, zodat je snel en veilig weer op weg kunt. Wil je zeker zijn van een plekje? Bel dan wel eventjes van tevoren naar 024-6779353.

onderhoud motorstoring bobine fiat barchetta

Zeker weten dat je bobine op orde is?

Je bobine zeker op orde hebben, kun je het beste doen in combinatie met een grote beurt. Dan pakken we ook altijd even de bougies én bobines mee!


Gemakkelijk je grote beurt plannen vanuit je luie stoel? Bij ons kan het!Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page