top of page

Rijden Zonder APK? Dit zijn de risico’s en gevolgen.

Bijgewerkt op: 29 mrt.

In Nederland is de APK een verplicht jaarlijks onderdeel voor het gros van de auto's op de Nederlandse wegen, maar mag je rijden zonder apk? Nee! En dit is waarom.


APK keuring, meer dan een formaliteit.

De APK keuring is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat voertuigen op de weg veilig zijn en voldoen aan de geldende milieueisen. Tijdens deze keuring wordt je auto op meerdere punten gecontroleerd, zoals de technische staat, veiligheidsuitrusting en milieuprestaties. Het niet alleen een wettelijke verplichting maar ook een kans om potentiële problemen aan je voertuig vroegtijdig te identificeren en aan te pakken. Waar we liever willen focussen op de punten die het belangrijk maken om op tijd je apk te keuren is het belangrijk om te weten dat je geen dag zonder APK mag rijden.

Interieur airco check Tesla Model S

Rijden zonder APK, wat zijn dan de risico's?

Okay, wellicht zit je momenteel in de positie dat je het bent vergeten je auto apk te keuren of kom je er pas later achter dat je je auto eerder APK had moeten keuren. Dan heb best een probleem, aangezien je niet zonder geldende APK rond mag rijden. Besluit je dit toch te doen, dan neem je flinke risico's. Waaronder:


Het riskeren van een flinke boete

Het rijden zonder geldige apk is een flink risico dat je neemt wanneer je toch besluit om rond te gaan rijden. Iets wat we je daarom ook ten strengste af willen raden. Je mag namelijk je auto al 2 maanden voor de verloopdatum APK keuren, maar geen dag later. Doe je dit toch? Dan riskeer je een boete van minimaal €169,- voor het niet hebben van een geldende apk. Rijd je niet rond met een auto zonder apk maar laat je deze alsnog niet keuren? Dan riskeer je een boeten tussen de €169 en €450,-. Deze is dus makkelijk te voorkomen door eenvoudig je te houden aan de geldende regels en op tijd je APK in te plannen. Dat kan bijvoorbeeld makkelijk via deze tool.


Lassen apk keuring onderkant auto

Rijden zonder APK, denk dan aan de verkeersveiligheid van jezelf en je omgeving.

Rijden zonder apk is levensgevaarlijk. Niet alleen omdat je dus een fikse boete riskeert maar ook omdat je de verkeersveiligheid van jezelf en anderen in gevaar brengt. Wanneer je auto wordt afgekeurd bij een APK keuring is dat natuurlijk met een goede reden: Het is dan niet veilig om met de huidige staat van een auto rond te rijden.


Wanneer je dan in potentie zonder geldende APK brokken maakt is dat niet meer uit te leggen, en wij vinden dat meer dan logisch.


Ga je rijden zonder apk? Dan ben je ook niet verzekerd bij schade.

Nu je weet dat het enorm gevaarlijk is om zonder geldende apk te rijden en je ook nog eens een flinke boete kunt riskeren is er nog een ander risico dat je neemt wanneer je toch besluit te gaan rijden zonder geldende apk: Je bent namelijk niet verzekerd. Bij het aangaan van een autoverzekering geef je namelijk aan te zullen voldoen aan de wet- en regelgeving. Omdat de APK keuring een wettelijke verplichting is zullen verzekeraars bij eventuele schade niets uitkeren.Zijn er dan uitzonderingen? Wanneer je wel mag rijden zonder apk.

Eigenlijk zijn er geen uitzonderingen op deze regel en meer dan terecht als je het ons vraagt. Toch is er een uitzondering en dat heeft alles te maken met het schorsen van een auto. Wanneer je een auto schorst geef je eigenlijk aan dat je de APK verplichting tijdelijk stop zet. Vaak zie je dit terug bij oldtimers of exclusieve auto's waar maar weinig mee wordt gereden. Wanneer je je voertuig laat schorsen bij de RDW geef je aan niet meer te zullen rijden met het voertuig. Wanneer je de schorsing gaat opheffen zal de auto weer APK gekeurd moeten worden alvorens je hiermee weer veilig de weg op kan. Je mag van je thuisadres naar de APK keuring dus zonder APK rijden. Zorg wel dat je een duidelijke afspraak hebt en de auto die dag ook WA verzekerd is. Zo niet? Loop je alsnog risico.


Conclusie

Rijden zonder APK? Neem dat risico maar niet. Met hoge boetes, risico voor de verkeersveiligheid en jezelf is dit niet handig. Plan daarom makkelijk tot twee maanden van tevoren je APK keuring zonder dat de keuringsdatum verandert. Zo voorkom je ellende in de toekomst. Een APK keuring plan je makkelijk via onze website online. Wanneer je dit bij ons doet ben je ook nog eens verzekerd van originele onderdelen, ons team van topmonteurs en de topservice die we al jaren geven.


Niet voor niets dat we al bijna 40 jaar zeggen "Sterk in elk merk!"


コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page