top of page

Hoeveel bar moet in een autoband?

Bijgewerkt op: 8 mrt.

Bandenspanning is een belangrijk aspect van auto-onderhoud dat vaak over het hoofd wordt gezien. Een juiste bandenspanning is essentieel voor de veiligheid en bespaart je geld. Maar hoeveel bar moet er eigenlijk in jouw autoband?


Hoeveel bar is de juiste bandenspanning?

De juiste bandenspanning voor uw auto is afhankelijk van het type auto, het gewicht van de auto en de grootte van de banden. De ene auto is namelijk de andere niet.

Om te weten hoeveel bar er in je autoband moet, kun je het beste in de handleiding van de auto kijken.


Hier staat altijd de aanbevolen bandenspanning weergegeven. Ook kan het zijn dat je een sticker aan de binnenkant van de bestuurdersdeur hebt waar deze staat geschreven.


De gemiddelde bandenspanning ligt tussen de 1.8 en 3.2 bar. Omdat rubber doorlaatbaar materiaal is, loopt elke band langzaam leeg. Tussen de 2- tot 5% per maand! Het is daarom belangrijk dat je deze bandenspanning goed in de gaten houdt.


 

Hoe meet je de bandenspanning?

Je kunt de bandenspanning eenvoudig meten met behulp van een bandenspanningsmeter. Deze meter vind je vaak bij een benzinestation of auto-onderdelenwinkel. Mocht je deze nu niet in huis hebben? Geen probleem.


Bij veel tankstations en andere plekken waar je je banden kunt oppompen staat op het scherm wat de huidige bandenspanning is. Omdat je nu natuurlijk weet welke bandenspanning de juiste is, stel je deze eenvoudig in en klaar is kees.


Het is het beste om de bandenspanning te meten wanneer de banden koud zijn, omdat de druk toeneemt wanneer de banden warm worden door het rijden.
Waarom is de juiste bandenspanning belangrijk?

Een te lage bandenspanning heeft een aantal nadelen:

  • Je rijdt minder zuinig. Dit is de makkelijkste besparingstip.

  • Slechte wegligging

  • Snellere slijtage van de banden, waardoor ze sneller aan vervanging toe zijn.


Aan de andere kant kan een te hoge bandenspanning leiden tot

  • Een onstabiele wegligging en

  • Ongelijkmatige slijtage van de banden. Waardoor bijvoorbeeld de binnenkant.

Het is daarom belangrijk om de bandenspanning regelmatig te controleren en aan te passen indien nodig. Is je band niet meer op orde en weet je niet welke band bij jou past? Lees onze blog over hoe jij de juiste band kiest.


Conclusie

Hoeveel bar er in je autoband moet is dus afhankelijk van het type auto en het gewicht en ligt tussen de 1.8 en 3.2 bar. Het is belangrijk deze een keer per maand op te pompen op de juiste druk.


Deze druk meet je eenvoudig met een bandenspanningsmeter, die je kunt kopen bij een auto onderdelenzaak of benzinestation. Veelal kun je deze ook meten tijdens het oppompen van je banden.


De juiste bandenspanning is enorm belangrijk. Is deze te laag dan verbruikt je auto meer brandstof en slijten banden sneller. Is deze te hoog dan is je wegligging onstabiel en krijg je ongelijkmatige slijtage.


Kunnen jouw banden wel een opfrisbeurt gebruiken? Plan dan je bandenwissel online via onze website!Comments


bottom of page