top of page

Het BMW logo, symbool van de eenvoud.

BMW, de afkorting van een van de meest gerenommeerde merken in de auto-industrie. Wat betekent de afkorting en wat maakt dit logo zo bijzonder.


De start van een iconisch logo.

Het BMW-logo vond zijn oorsprong in 1917, toen het Duitse bedrijf Rapp Motorenwerke werd opgericht. Het oorspronkelijke logo van BMW bestond uit een zwart-witte cirkel verdeeld in vier kwadranten, waarin de kleuren van de vlag van Beieren waren verwerkt. Het logo was een eerbetoon aan de oorsprong van het bedrijf in Beieren, Duitsland. In 1920 kreeg het bedrijf de naam Bayerische Motoren Werke GmbH, wat resulteerde in een herontwerp van het logo met de kenmerkende blauw-witte kleuren.Logo, een ware evolutie.

In de daaropvolgende decennia onderging het BMW-logo enkele subtiele aanpassingen. In 1933 werden de witte randen toegevoegd aan de blauw-witte cirkel, waardoor het logo een meer gestroomlijnd uiterlijk kreeg. Dit benadrukte de groeiende nadruk op technologische vooruitgang en precisie.


Het meest opvallende keerpunt in de evolutie van het BMW-logo vond plaats in 1997. Het ontwerp werd vereenvoudigd tot een minimalistisch en driedimensionaal logo. De kenmerkende cirkel en letters werden strakker en moderner, waardoor het logo beter aansloot bij de trends van die tijd. Deze aanpassing symboliseerde ook de vernieuwde focus van BMW op geavanceerde technologieën en vooruitstrevend design.


In 2020 onderging het BMW-logo opnieuw een subtiele verandering om beter aan te sluiten bij de digitale wereld. De zwarte omlijning van het logo werd verwijderd, waardoor het een meer minimalistisch en flexibel karakter kreeg. Deze aanpassing maakte het logo geschikt voor verschillende digitale toepassingen en weerspiegelde het streven van BMW naar vooruitgang en aanpassingsvermogen in een snel veranderende wereld.

De logo evolutie van het BMW logo


De mythe van de propeller.

Ook vandaag de dag nog geloven veel mensen dat het BMW logo een draaiende propeller voorstelt. Hoe zit dat nu precies? Deze mythe van de BMW propeller ontstond jaren na het eerste bedrijfslogo. In 1929 kwam BMW met een advertentie waarin een vliegtuig met het BMW logo werd afgebeeld. Het doel van de advertentie was om de licentie die het eerder verkregen had voor het bouwen van nieuwe vliegtuigmotoren te promoten. BMW mocht toen der tijd nieuwe vliegtuigmotoren bouwen voor Pratt & Whitney. De interpretatie van de propeller paste heel goed in het reclamebeeld van het jonge bedrijf, omdat het de wortels van het bedrijf en zijn expertise in de vliegtuigbouw onderstreepte.


Samenvatting

Het BMW-logo is een tijdloos symbool van prestige en innovatie. Door de jaren heen heeft het logo enkele transformaties ondergaan, maar het heeft altijd de kernwaarden van het merk vertegenwoordigd. Beieren. Het BMW-logo blijft een herkenbaar symbool dat de geschiedenis en toekomst van het merk weerspiegelt.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page