top of page

Een occasion kopen? Hier wat handige tips zodat het geen miskoop wordt.

Een occasion kopen kan een hele klus zijn. De auto is immers niet nieuw en je wil natuurlijk geen miskoop doen. Met deze praktische tips voorkom je dat!

Je hebt eindelijk je droomauto gevonden online. De juiste kilometerstand, de juiste kleur en die ene optie. Deze moet het worden. Je maakt een afspraak bij het autobedrijf waar je deze wil kopen, want dit moet dé auto zijn. In de aanloop naar de afspraak beginnen er toch al wat vragen in je hoofd op te spelen. Hoe weet ik wel dat het een goede auto is? Waar moet ik op letten? Allemaal relevante vragen waarmee wij je gaan helpen in deze blog zodat je goed voorbereid op pad gaat.


Stap 1: De voorbereiding.

De belangrijkste stap voordat je naar een autobedrijf gaat voor bijv. een proefrit, is eventjes wat goede voorbereiding doen. De eerste tip voordat je een occasion gaat kopen is door op Google het volgende eens in te tikken:


  • Reviews van het autobedrijf waar je naartoe gaat.

  • Veel voorkomende problemen bij het type model auto dat je wil gaan kopen.


Een andere goede tip om voor te bereiden is om eens op fora of Facebook groepen te vragen naar tips en tricks. Heel vaak is er voor jouw type model auto een facebook groep. Bijv. "De Fiat panda club". Stel hierin je vraag en mensen zijn meer dan graag geneigd om te helpen. Want wie weet hebben ze binnenkort een nieuw lid in de club.


Stap 2: Tijdens de afspraak.

Het is eindelijk zover, jij gaat vandaag je droomatuo bekijken. Proefrijden, en wanneer de prijs ook nog goed is, dan heb jij je nieuwe occasion te pakken. Je hebt je voorbereiding mee op zak en je weet waarop je moet letten. Toch is het super belangrijk om ook tijdens de afspraak wat kritische vragen te stellen voordat je gaat proefrijden.


De vragen die we je aanraden om te stellen zijn:

  • Hoe ben je aan de auto gekomen. Inruil of per opkoop?

  • Is de onderhoudshistorie volledig?

  • Heeft het de Nationale Auto Pas?


Wanneer je deze vragen onder het genot van (ik hoop voor jou) een lekkere kop koffie, hebt gesteld. Is het tijd om de auto eens van dichtbij te bekijken. Blinkend schoon in de showroom en tijd voor een proefrit.


Wij hopen altijd voor jou dat de auto ook helemaal overeenkomt met de foto's op het internet. Mocht dit niet zo zijn, dan is dit een aandachtspuntje. Grote kans dat er meer is dat niet helemaal op orde is.


occasion kopen tips interieur mini cooper 1.6

Stap 3: De proefrit. Eindelijk even testen.

Een van de belangrijkste tips voor het kopen van een occasion is tijdens de proefrit. Je gaat hierbij namelijk dan ook echt de auto ervaren. Dat begint al met om de auto heen lopen.


Tijdens een proefrit zijn er een aantal dingen belangrijk om te doen, zodat je een goed beeld hebt van de staat van de auto. En of die droomauto nou gewoon vooral een droom moet blijven.


Belangrijk tijdens de proefrit is dat je:

  • Eens stevig remt. Zodat je bijvoorbeeld geluiden, trillingen of remverschil kunt opmerken.

  • Zorg ervoor dat je een route neemt met een stukje snelweg, een 80 weg en een stukje stadsverkeer. Zo merk je gelijk hoe een auto zich verhoudt.

  • Check of de motor temperatuur netjes oploopt, naarmate je deze warm rijdt. Gebeurt dit niet of wordt deze al snel iets te warm. Grote kans dat er iets mee is.


occasion kopen tips mini cooper

Stap 4: Je onderbuik gevoel is vaak de juiste.

Een occasion is natuurlijk geen nieuwe auto en dat zal ie ook niet meer worden. Wel is het belangrijk dat er regelmatig onderhoud is geweest, er een sluitende onderhoudshistorie is en de kilometerstand klopt. Als je tijdens de proefrit niks geks is opgevallen en de eventuele krasjes die er al op zaten netjes zijn gemeld. Dan is het verstandig om je onderbuik gevoel het werk te laten doen.


Heb je er een goed gevoel bij. Dan kun je zeker de deal sluiten. Voelt het toch niet goed om een of andere reden. Bijv. Raar geluid met rijden, of een los zittend onderdeel. Dan is het verstandig om weg te lopen van de koop.


Zo voorkom je onnodige kosten nadat je de auto hebt gekocht en een vervelend gevoel aan die droomauto die je had.コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page