top of page

DIY Koplampen Polijsten: Stap-voor-stap instructies voor het zelf polijsten van je koplampen

Bijgewerkt op: 12 apr.

Koplampen spelen een cruciale rol in de veiligheid van je voertuig, vooral 's nachts en bij slechte weersomstandigheden. Het is echter normaal dat koplampen na verloop van tijd dof worden door blootstelling aan de elementen en krassen. Gelukkig kun je zelf de helderheid van je koplampen herstellen door ze te polijsten. In deze handleiding laten we je zien hoe je dit DIY-project kunt aanpakken.


Benodigdheden:

Voordat je begint, zorg ervoor dat je de juiste benodigdheden bij de hand hebt:


 • Schuurpapier (korrel 800, 1000, 1500 en 2000)

 • Koplampreiniger of water met een beetje zeep

 • Koplamp polijstmiddel

 • Microvezeldoeken

 • Schilderstape

 • Spuitfles met water


Verder is het handig om kleren aan te trekken die vies mogen worden en goede zin werkt altijd mee!


koplampen polijsten vage koplampen

Stap 1: Voorbereiding

Nu je alle benodigdheden bij elkaar hebt en je klaar bent om te beginnen is het niet de bedoeling dat je direct vol dat schuurpapier aan het werk zet. Nee, een goede voorbereiding is het halve werk, al helemaal bij het polijsten van je koplampen.

Om goed voorbereid aan de slag te gaan, volg je de volgende stappen:


 1. Maak de koplampen schoon: Begin met het grondig reinigen van de koplampen met koplampreiniger of een mengsel van water en zeep. Verwijder alle vuil en vet, zodat je een schoon oppervlak hebt om mee te werken.

 2. Bescherm de lak: Plak de lak rond de koplampen af met schilderstape om krassen op de autolak te voorkomen tijdens het schuren en polijsten.


Stap 2: Beginnen met het opschuren van de koplampen

Nu je alles netjes hebt afgeplakt en de koplampen hebt gepoetst kun je aan de slag met het opschuren van de koplampen. Dat gaat niet in een keer, nee sterker nog je kunt dit het beste een keer of vier doen met verschillende korrels om ervoor te zorgen dat je van grof naar fijn werkt.


Zo krijg je niet alleen op de eindstreep het beste resultaat, het is ook het beste voor de levensduur van je koplampen. Volg de hieronder genoemde stappen:


 1. Eerste schuurronde: Gebruik schuurpapier met een korrel van 800 om de koplampen licht te schuren. Maak het schuurpapier nat en gebruik cirkelvormige bewegingen. Blijf dit doen tot de koplampen gelijkmatig mat zijn.

 2. Tweede schuurronde: Herhaal het schuren met korrel 1000, opnieuw met cirkelvormige bewegingen. Dit zal de koplampen gladder maken.

 3. Derde schuurronde: Gebruik nu schuurpapier met korrel 1500, nog steeds met cirkelvormige bewegingen. Dit zal de koplampen beginnen te laten glanzen.

 4. Laatste schuurronde: Schuur ten slotte met korrel 2000. Dit zal de koplampen een gladde afwerking geven.


Nu je koplampen netjes zijn opgeschuurd kun je aan de slag met het polijsten van je koplampen.


Stap 3: Polijsten van je koplampen

Nu alles netjes is opgeschuurd kun je aan de slag met het meest leuke stukje van deze klus: Het daadwerkelijke polijsten van je koplampen. Om tot het mooiste resultaat te komen kun je het beste onderstaande stappen volgen.


 1. Breng polijstmiddel aan: Breng een kleine hoeveelheid koplamp polijstmiddel aan op een schone, droge doek. Wrijf het polijstmiddel in cirkelvormige bewegingen over de koplampen.

 2. Blijf polijsten: Ga door met polijsten totdat je ziet dat de koplampen helderder worden. Dit kan enige tijd vergen, dus wees geduldig.

 3. Veeg overtollig polijstmiddel weg: Gebruik een schone, droge doek om eventueel overtollig polijstmiddel van de koplampen te verwijderen.


koplampen polijsten eindresultaat

Stap 4: Afronden en stralen met de gepolijste koplampen

Nu je netjes beide koplampen hebt gepolijst moet je als het goed is weer sprankelende koplampen krijgen zoals op de foto hierboven. Is dat nog niet helemaal het geval? Dan kun je altijd nog stap 3 herhalen door een beetje verder te polijsten.


 1. Koplampen reinigen: Maak de koplampen opnieuw schoon met koplampreiniger of water om eventuele resten van het polijstmiddel te verwijderen.

 2. Verwijder de tape: Voorzichtig de schilderstape rond de koplampen verwijderen.

 3. Controleer het resultaat: Bewonder het verschil in helderheid en glans van je koplampen na het polijsten.


Wat belangrijk is, is dat je je koplampen niet ziet als een vloer die geschuurd moet worden maar dat je voorzichtig omgaat met deze koplampen. De beste tip die je van ons kan krijgen is dat je vooral goed moet afplakken. Niets is zo zonde als sprankelend heldere koplampen hebben met afgeschuurde lak rondom. Toch liever je koplampen laten polijsten? Boek eenvoudig een grote beurt in en wij regelen het voor je.


Heel veel succes!
Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page