top of page

Alles wat je moet weten over TPMS sensoren.

Bijgewerkt op: 12 apr.

TPMS sensoren, wat is dat dan hoor ik je denken? Weer een afkorting in de autobranche. Ja, weer een afkorting. In deze blog nemen wij je mee in de wereld van de bandensensoren.


Wat zijn TPMS sensoren precies?

TPMS staat voor Tire Pressure Monitoring System, oftewel een bandenspanningssysteem. Deze sensoren zijn geïntegreerd in je voertuig en hebben als hoofd taak om de bandenspanning in de gaten te houden. Ze geven real-time informatie over de luchtdruk in je banden, waardoor jij en je auto op de hoogte blijven van de conditie van je banden tijdens het rijden. Zo weet je precies of je banden nog op spanning zijn of welke band nu lek is geraakt.

Banden stapel TPMS sensoren bandenspanning

Leuk die sensoren, maar waarom zijn ze belangrijk?

De reden waarom je waarschijnlijk deze blog leest is omdat je TPMS sensoren een reset nodig hebben. Je wil nu wel eens weten waarom het nodig is en hoe je van dat gele lampje af komt.


Voordat we je gaan helpen met de reset van deze sensoren is het wel belangrijk om te weten waarom die sensoren nou zo handig zijn. Dat heeft alles te maken met de voordelen van de juiste bandenspanning:

  • Veiligheid: Juiste bandenspanning is essentieel voor een veilige rijervaring. TPMS sensoren waarschuwen je onmiddellijk als de druk in een van je banden te laag is, waardoor je tijdig actie kunt ondernemen om problemen te voorkomen.

  • Brandstofefficiëntie: Goed opgepompte banden dragen bij aan een betere brandstofefficiëntie. TPMS sensoren helpen je om je brandstofverbruik te optimaliseren door ervoor te zorgen dat je banden altijd de juiste spanning hebben.

  • Bandenlevensduur: Een correcte bandenspanning verlengt de levensduur van je banden. TPMS sensoren dragen bij aan het behoud van je banden, wat op de lange termijn kosten kan besparen.


Verschillende soorten TPMS sensoren

Er bestaan twee hoofdtypen TPMS sensoren:

  • Directe systemen: Directe systemen meten de druk in elke band en geven deze informatie direct door aan de bestuurder.

  • Indirecte systemen: Indirecte systemen gebruiken de ABS-sensoren van de auto om variaties in wielomwentelingen te detecteren, wat indirecte informatie geeft over de bandenspanning.


Boordcomputer TPMS sensoren Renault Clio

TPMS sensoren resetten

Wanneer je sensoren niet meer werken of gereset moeten worden geven ze allerlei nare signalen door aan je auto. Je weet op den duur niet meer of er wat mis is met je banden of dat je sensoren toe zijn aan vervanging.


Heb je toevallig een Renault Clio? Dan is het je geluksdag. Daar schreven we al eens eerder een handige guide voor hoe je deze kunt resetten. Deze lees je hier.


Voor iedere auto is er een ander manier om deze sensoren te resetten en vaak kun je deze weer terugvinden in de handleiding van je auto. Dat boekje is er dus niet voor niets!


Vertrouw op onze expertise!

Kom je er niet uit in je eentje, dan werken we toch gewoon samen? Plan makkelijk telefonisch je afspraak, kom langsrijden of doe het gelijk goed: Boek je bandenwissel makkelijk online. Dan resetten wij automatisch je sensoren weer. Ben jij geholpen en kun je weer vertrouwd verder rijden, zonder nare lichtjes.
Comments


bottom of page