top of page

Mijn airbag lampje brandt, wat moet ik doen?

Een airbag lampje gaat branden, dan gaan bij jou alle alarmbellen af. Want een airbag garandeert toch je veiligheid. In deze blogpost helpen wij je van dit probleem af.

Diagnose apparaat autostoring

Wat doet een airbag lampje?

Je airbag lampje is een waarschuwingslampje die aangeeft of je airbags nog helemaal in orde werken. Je wil natuurlijk niet hebben dat je een ongeluk hebt en de airbags niet meer werken. Niet voor niets is je airbag lampje daarom rood gekleurd.

Waarom lampjes verschillende kleuren hebben, lees je hier!


Waarom gaat mijn airbag lampje branden?

Een airbag lampje dat brandt, kan een paar verschillende oorzaken hebben. Het is goed om te onthouden dat jouw situatie enorm kan verschillen van die van een andere auto. Daarom hebben we hieronder de meest voorkomende oorzaken neergezet. Weet je het niet zeker? Maak dan zeker een afspraak voor het repareren van deze storing. De meest voorkomende oorzaken van brandende airbaglampjes zijn:

Airbag stuurwiel

Sensorproblemen

Een van de meest voorkomende oorzaken van een brandend airbag lampje zijn problemen met de airbagsensoren. Deze sensoren kunnen defect raken door slijtage of elektrische storingen die zorgt voor een foutsignaal naar het controlesysteem. In Jip en Janneke taal:


Doordat de sensoren niet meer werken door slijtage of een elektrische storing gaat het lampje op je dashboard branden.


Sensorproblemen zijn dan ook een nare kwaal, want bij het vervangen van de sensoren kan het probleem zich nog steeds voordoen. Je hebt dan een:


Problemen met de bedrading

Zoals je wellicht weet lopen er enorm veel verschillende draden door je auto heen. Allemaal hebben ze een functie. Van draden voor elektriciteit tot de draden die naar je airbag lopen. Het kan dus goed zijn dat er een probleem is met de bedrading naar je airbag toe, waardoor je een waarschuwingslampje te zien krijgt.


Het is daarom waarschijnlijk dat er ergens een kabel gebroken is in dit geval moet deze vervangen worden.


Kapotte airbag of systeemschade.

Wanneer de sensor intact is en er geen problemen zijn met de bedrading, kan het wel eens zo zijn dat de airbag kapot is. In dit geval moet deze dan compleet vervangen worden.


Mocht je recentelijk een aanrijding hebben gehad, kan het zo zijn dat het airbag lampje is gaan branden als gevolg van de aanrijding. Zelfs als de airbags niet eens zijn geactiveerd. Als dit het geval is, dan is er mogelijk schade aan het systeem. Je kunt dan wel stellen dat er reparatie noodzakelijk is.


Kom ik door de APK als mijn airbag lampje brandt?

Een vraag die mensen zich vaak stellen is of ze door de APK keuring komen met een brandend waarschuwingslampje voor hun airbag.


Het antwoord: Bij auto's na 2018 is dit afkeur voor de APK keuring en bij auto's voor 2018 wordt het geadviseerd deze waarschuwing te laten repareren. De belangrijkste vraag die je jezelf af moet stellen: Is het wel veilig om zonder werkende airbags te rijden.


Niet voor niets dat het waarschuwingslampje voor een airbag rood gemarkeerd is. Dit betekent dat je zo snel mogelijk dit moet laten repareren. Veiligheid gaat namelijk boven alles!

Airbag na crash uitgevouwen

Hoe kom ik van mijn brandende airbag lampje af?


Nu je begrijpt hoe het kan dat dit waarschuwingslampje gaat branden en je zeker weet dat je deze moet laten repareren in verband met de veiligheid, gaan we kijken naar de verschillende oplossingen voor dit probleem. Goed om te benadrukken dat je hier zelf niet mee moet willen klussen, maar beter over kunt laten aan een specialist.

Wat wij doen om je te verhelpen van het brandend airbag lampje, is:


  1. Zekeringen controleren: Hiermee kunnen we nagaan waar het probleem zich voordoet. Of een sensor simpelweg kapot is, of de bedrading.

  2. Systeemreset: Een reset van het systeem kan er soms voor zorgen dat het waarschuwingslampje weg gaat. Omdat de airbags en bijhorende sensoren allemaal worden aangestuurd door de ECU (computer van je auto) kan een reset het probleem nog eens verhelpen.

  3. Professionele diagnose: Met onze geavanceerde diagnose apparatuur van Bosch weten we vaak snel het probleem op te sporen en kunnen we deze verhelpen. Bijvoorbeeld wanneer de bekabeling gebroken is.

  4. Vervangen van onderdelen: Wanneer we weten waar het probleem zich voordoet vervangen we de eventuele onderdelen en kunnen we jou met een gerust hart weer de weg opsturen.


Conclusie

Het lampje van je airbag is een waarschuwing van je auto die erg serieus genomen moet worden. Het probleem kan aan verschillende factoren liggen, waaronder:

  1. Sensorproblemen

  2. Problemen met de bedrading

  3. Kapotte airbag of systeemschade

Met een brandend waarschuwingslampje komt een auto nieuwer dan 2018 niet door de keuring en is het raadzaam deze altijd te laten repareren en je eigen veiligheid, en die van andere passagiers te garanderen.


Ga ook vooral niet zelf aan de slag met het repareren van dit waarschuwingslampje. Bij het verhelpen van dit waarschuwingslampje stellen we diagnose en vervangen we de onderdelen die nodig zijn.


Zo kunnen we met een gerust hart jou weer veilig de weg op sturen. Niet voor niets dat we daarom zeggen. Al bijna 40 jaar sterk in elk merk!
Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page